از اجرای طرح ملی «راهکار» در کانون‌های مساجد تا اختصاص هزینه افطار مسجدی‌ها به کمک مومنانه

از اجرای طرح ملی «راهکار» در کانون‌های مساجد تا اختصاص هزینه افطار مسجدی‌ها به کمک مومنانه

تاریخ انتشار : ۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
خدمت مومنانه بچه‌های مسجد با طرح ملی «راهکار»، راه‌اندازی تشکیلات مجازی بچه‌های مسجد در رمضان، اختصاص هزینه‌های افطاری به بسته‌های مواسات و توزیع ۱۱۰ بسته غذایی بهداشتی میان محرومان به همت اهالی مسجد «میثم» ازجمله اخبار حوزه مسجد در ۶ اردیبهشت است.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، آنچه در ادامه می آید مروری است بر مهمترین اخبار این حوزه در ششمین روز از اردیبهشت ماه ۹۹:

 

خدمت مومنانه بچه‌های مسجد با طرح ملی «راهکار»/ الزامات کانون‌های مساجد در رزمایش ایمان، همدلی، کار و ایثار رمضان

 

 

 

ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ایام تعطیلی موقت مساجد و فعالیت های مذهبی به دلیل شیوع ویروس کرونا و در لبیک به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر مواسات و کمک مومنانه در ماه مبارک رمضان، طرح ملی «راهکار (رزمایش ایمان، همدلی، کار و ایثار رمضان)» را اجرا می کند، درباره اهداف، اولویت ها و برنامه های این طرح ملی با «سعید سعادتی»، معاون فرهنگی هنری ستاد کانون های مساجد کشور گفتگویی ترتیب داده ایم که بخش اول آن در ادامه می آید:

 

طرح ملی «راهکار» با چه کیفیتی در دستور کار کانون های فرهنگی هنری مساجد سراسر کشور قرار گرفته است؟

 

طرح ملی راهکار شامل 14 برنامه عملیاتی است که در قالب دو بسته‌برنامه و چهار محور ایمان، همدلی، کار و ایثار ارایه شده و مسئولیت اجرای این طرح در هر استان بر عهده مسئول ستاد استانی است.

راه اندازی مرکز تماس و نظارت در ستاد استانی با استفاده از ظرفیت همکاران در هر استان پیش بینی شده است، بدین صورت که همکاران استانی در قالب شبکه رابطین شهرستانی فهما به صورت مستمر و روزانه نسبت به توجیه و اطلاع رسانی طرح به کانون ها و ثبت اقدامات صورت گرفته در سامانه بچه های مسجد و همچنین در قالب پویش مردمی «#بچه_ ها_ مسجد» در فضای مجازی اقدام می کنند.

اطلاع رسانی به کانون های فرهنگی هنری از طریق پیامک، تماس تلفنی و فضای مجازی به منظور مشارکت حداکثری در این طرح نیز پیش بینی شده است. کارشناسان فرهنگی موظف اند ارزیابی و تعیین وضعیت گزارش کانون ها را در سامانه فهما بارگزاری کنند.

 

چه الزاماتی از طریق ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور برای اجرای هر چه بهتر این طرح به ستادهای استانی ابلاغ شده است؟

 

استفاده از شبکه تخصصی کانون ها در موضوعات مرتبط با طرح همچون سلامت، کتاب و کتابخوانی، کارآفرینی فضای مجازی و ... و رعایت اقتضائات و استفاده از خلاقیت ها و ابتکارات باید در اجرای برنامه ها لحاظ شود. همچنین ستاد استانی موظف است در کنار رعایت دستورالعمل های ابلاغی از سوی وزارت بهداشت و نیز مصوبات ستاد استانی مقابله با کرونا، توان خود را بر استفاده از خدمات دیگر دستگاه ها و نیز جلب مشارکت های مردمی و بکارگیری آن در اجرای طرح ملی «راهکار» متمرکز کند.

مستندسازی اقدامات کانون های فرهنگی هنری مساجد در چهارچوب طرح ملی راهکار و پخش آن از طریق شبکه های استانی رسانه ملی، فضای مجازی و خبرگزاری ها به ویژه خبرگزاری شبستان باید انجام شود که در این راستا مبلغ حمایتی برای این امر از ستاد مرکز اختصاص یافته است. مهم آنکه عملکرد استان در اجرای طرح ملی راهکار در ابعاد کمی و کیفی در نظام ارزیابی فهما (پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران) در سال 1399 لحاظ می شود.

 

چه اهدافی در اجرای طرح ملی راهکار دنبال می شود؟

 

ایجاد و تقویت نهضت خدمت رسانی، تقویت بنیه ایمان، همدلی، کار و ایثار در محیط خانواده و محله با استفاده از ظرفیت های خودجوش و داوطلبانه مردمی و محوریت کانون های مسجدی هدف اصلی از اجرای این طرح است.

 

برای تحقق این اهداف چه رویکردهایی را لحاظه کرده اید؟

 

در این راستا، رویکردهایی در کانون های فرهنگی هنری مساجد با محوریت امام جماعت و همراهی هیئت امنای مسجد و سایر تشکل های محله به صورت جهادی دنبال می شود. این رویکردها عبارتند از: اعتمادسازی که بر اساس آن کانون های مسجدی باید با اجرای این برنامه ها اعتماد مردم و فعالان اجتماعی را به کانون و مسجد افزایش دهند.

شبکه سازی: یعنی کانون های مسجدی با راه اندازی شبکه های تخصصی و استفاده از ظرفیت شبکه های موجود می توانند مردم و فعالان فرهنگی و اجتماعی و محلات را در اجرای این برنامه ها مشارکت دهند.

جریان سازی: یعنی کانون ها با انجام برنامه های متعدد و موثر می توانند به ایجاد یک جریان خدمت رسانی در حوزه های فرهنگی و اجتماعی محله و جذب حداکثری مردم به کانون و مسجد نقش آفرینی کنند.

 

این سه رویکرد را با چه برنامه هایی به میدان عملیاتی سازی وارد می کنید؟

 

در این طرح 14 برنامه عملیاتی در قالب دو بسته برنامه و در چهار محور ایمان، همدلی، کار و ایثار طراحی شده تا کانون های فرهنگی هنری در زمان تعطیلی موقت مساجد و نمازهای جماعت این برنامه ها را اجرا کنند. کانون های فرهنگی هنری مساجد، ائمه جماعات و خانواده ها می توانند با ارسال فیلم و عکس از فعالیت های انجام شده در قالب این طرح از سه طریق در پویش مردمی بچه های مسجد شرکت کنند، نخست: بارگزاری در صفحه اختصاصی هر کانون در بخش طرح ملی راهکار در سامانه بچه های مسجد به نشانی   https://bachehayemasjed.ir/  ،   دوم عضویت در کانال فهما به نشانی gap.im/fahmabot و ارسال گزارش ها به مدیر گروه با شناسه adminfahma @ و سوم انتشار در فضای مجازی و پیام رسان های اجتماعی با عنوان پویش مردمی بچه های مسجد.

 

ملاحظات اجرای طرح ملی راهکار در کانون های مساجد شامل چه مواردی است؟

 

به منظور اجرای موفق این طرح، ملاحظاتی پیش بینی شده که عبارتند از: مسئولیت اجرای طرح ملی راهکار در سطح ملی با استفاده از ظرفیت ها و توانمندسازی اهالی محله، تشکل های مردمی و نهادهای محلی بر عهده مدیر کانون است. هماهنگی با امام جماعت مسجد و همفکری با هیئت اندیشه ورز جهت غنابخشی به محتوای برنامه های عملیاتی، اعتمادسازی، شبکه سازی و جریان سازی جهت پیگیری و اجرای برنامه در سه سطح مسجد، محله و خانواده بر عهده کانون فرهنگی هنری باشد.

همچنین است، رعایت موازین شرعی و دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت و درمان و مراجع ذی صلاح، مستندسازی و اطلاع رسانی در رسانه های مرتبط و فضای مجازی از طریق خبرگزاری ها به ویژه خبرگزاری شبستان، بارگزاری اطلاعات، گزارش ها و آثار تولیدشده در سامانه بچه های مسجد در بخش طرح ملی راهکار به منظور ارزیابی و کسب امتیاز، ایجاد کانال ارتباطی با اهالی محله (نمازگزاران، اعضای کانون و ...) در بستر پیام رسان های داخلی توسط مدیر کانون است و ثبت آن در سامانه بچه های مسجد، فضاسازی و تبلیغات محیطی طرح در سطح محله،  استفاده از خیرین و سایر تشکل های مردمی به منظور تامین منابع و اعتبارات لازم در اجرای طرح.

 

تقویم زمانی اجرای طرح ملی «راهکار» چگونه است و چه جوایزی به برگزیدگان اعطا می شود؟

 

بازه زمانی اجرای این طرح از یک اردیبهشت تا 31 خرداد سال جاری پیش بینی شده است. به 114 کانون برتر و 114 شرکت کننده برتر در این طرح جوایزی نفیس و ارزنده اهدا می شود.

 

راه‌اندازی تشکیلات مجازی بچه‌های مسجد در رمضان/ تدارک مفصل کانون‌های مساجد اردبیل برای مهمانی خدا

 

 

«نادر سقاء» در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به رویکردها و برنامه های کانون های مساجد استان اردبیل به مناسبت ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: برگزاری محافل قرآنی خانگی به نیت شهدای محله و مدافعان سلامت، جزءخوانی قرآن کریم به صورت خانگی، برنامه آموزشی و برگزاری مسابقات، بازی ها و قصه های قرآنی ویژه نونهالان از جمله این برنامه ها است.



 

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری  مساجد استان اردبیل بیان کرد: همزمان با ماه مبارک رمضان تدبر در معانی آیات قرآن کریم، جلسات پرسش و پاسخ قرآنی، تلاوت روزانه یک صفحه از قرآن کریم در بین الصلاتین، تلاوت قرآن کریم هر روز یک نفر از قاریان محله در کانال مسجد به صورت مجازی برگزار می شود.


 

وی از تدارک مسابقات کتابخوانی و معرفی کتاب(طرح شنبه های کتاب) بویژه کتب دینی و سلامت خبر داد و گفت: مسابقات خلاصه نویسی و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در منزل، قدردانی مجازی از کتابخوانان و نویسندگان محله نیز در ایام ماه مبارک رمضان به صورت مجازی انجام می شود.


 

سقاء از تشکیل کارگروه تشکیلات مجازی مسجد به مناسبت ماه ضیافت الله خبر داد و افزود: همزمان با ماه میهمانی خدا کانال مجازی مسجد و محله افتتاح و برگزاری مسابقات فرهنگی، تکریم و دلجویی از خانواده های خسارت دیده از بیماری کرونا در محلات انجام می شود، ضمن اینکه دیدار و تکریم از کادر پزشکی و خدمات درمانی، تجلیل از شهدای مدافع سلامت، مشارکت در مسابقات استانی و کشوری فهما، انعکاس برنامه های کانون و مسجد در سامانه بچه های مسجد صورت می گیرد و فعالیت رادیوی مسجد(پخش قرائت قرآن کریم، اذان، دعا) هم انجام می شود.


 

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان اردبیل تصریح کرد: اگر چه مساجد به دلیل جلوگیری از شیوع کرونا تعطیل هستند، اما فضاسازی تبلیغی در  این ایام در مساجد انجام و سخنرانی های کوتاه با موضوع سبک زندگی اسلامی، احکام و راه اندازی سامانه پیامک مسجد محله انجام می شود. تجلیل  و قدردانی مجازی از خانواده های مسجد محور برگزیده، شناسایی روزه اولی های محله، تبریک و قدردانی مجازی ایثارگران و معرفی مفاخر و شهدای محله، مراسم های ولادت امام حسن(ع)، روز قدس و عید سعید فطر هم به صورت مجازی برگزار می شود.

 


سقاء تاکید کرد: برگزاری مسابقه کودکانه با موضوع ماه رمضان، مسجد، قرآن و نماز از دیگر برنامه های تدارک دیده شده در ماه میهمانی خدا است، علاوه بر این، پخش سرود بچه های مسجد، فیلم کوتاه، کلیپ، موشن گرافی، اطلاع رسانی برنامه های فضای مجازی و فعالیت های مسجد محله، برگزاری مسابقات هنری، عکاسی، خاطره گویی، مقاله نویسی، صنایع دستی، تولیدات و برپایی نمایشگاه های آثار هنر خانگی و قدردانی مجازی از هنرمندان محله نیز برای ماه مهمانی خدا پیش بینی شده است.


 

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان اردبیل همچنین اعلام کرد: شناسایی خیرین و نیازمندان محله، توزیع افطاری و سحری بهداشتی در بین محرومان، همکاری در اجرای رزمایش ملی کمک مومنانه ویژه حمایت از نیازمندان با توزیع بسته های معیشتی، فرهنگی و سلامت، حمایت از یتیمان و زنان سرپرست خانوار، اجرای پویش نان مهربانی ویژه بخش نان رایگان در نانوایی ها با مشارکت خیرین، اجرای طرح مامور افتخاری خرید مایحتاج منازل بویژه سالمندان، مراعات مستاجرین و اهدای خون و ترویج نذر فرهنگی و معیشتی و نذر قربانی در ماه ضیافت الهی به همت کانون های مساجد استان اردبیل انجام می شود.


 

وی در پایان خاطرنشان کرد: توزیع محصولات بهداشتی و ضدعفونی، مشاوره و معرفی مراکز بهداشت، برگزاری مسابقه فرهنگ سلامت، بیان نکات افزایش امید و آموزش مهارت های زندگی در جهت مقابله با آسیب های اجتماعی خانواده ها، تبیین تغذیه سالم و ورزش خانگی به صورت مجازی از دیگر برنامه های کانون های مساجد استان اردبیل در ماه مبارک رمضان است.

 

توزیع ۱۱۰ بسته غذایی بهداشتی میان محرومان به همت اهالی مسجد «میثم»

 

 

مسجد میثم (واقع در تهران، بزرگراه شهید آیت الله محلاتی، نرسیده به چهارراه میثم) در لبیک به فرمایش مقام معظم رهبری و اجرای رزمایش مواسات و همدلی، 110 بسته ارزاق و بهداشتی را میان نیازمندان توزیع کرد.

 

بنا بر این گزارش، این بسته ها به ارزش هر یک، 400 هزار تومان، شامل برنج، روغن، قند، چای، ماکارونی، رب، لپه، عدس، شکر، چای و مرغ است.

 

این گزارش می افزاید، پایگاه بسیج مسجد میثم با همراهی نمازگزاران و چند خیر نیکوکار توانست این 110 بسته ارزاق را همراه با ماسک و ماده ضد عفونی کننده تهیه کند.

 

یادآور می شود، مساجد تهران در راستای کمک مومنانه و اجرایی شدن فرمایش مقام معظم رهبری، امسال توانستند با مشارکت بیشتر مردم، شمار بیشتری بسته های ارزاق نسبت به سال های گذشته میان خانواده های نیازمند توزیع کنند.

 

کمک مومنانه مسجدی‌ها به ۱۰۰ خانوار نیازمند در محله صددستگاه/ اختصاص هزینه‌های افطاری به بسته‌های مواسات

 

 
 
آیت الله «سید علی مقدم قوچانی» در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، خدمت به مردم را جزو برترین اعمال دانست و اظهار کرد: مردم متدین کشورمان بر همین اساس، همه ساله در آستانه ماه مبارک رمضان به یاری نیازمندان می شتابند.
 
 
امام جماعت مسجد علوی (واقع در تهران، خیابان پیروزی، خیابان شهید بستان منش، کوچه شهید غنیان) افزود: شهروندان محله صددستگاه نیز با مشارکت مسجد علوی، مسجد امام جعفر صادق (ع)، هیئت محب الشهدا و سرای محله صد دستگاه اقدام به شناسایی خانواده های نیازمند و آسیب دیده از ویروس کرونا و تامین اقلام بهداشتی و غذایی مورد نیاز آنان کردند.
 
 
وی اضافه کرد: ۱۰۰ بسته ارزاق در راستای رزمایش مواسات و همدلی که مقام معظم رهبری فرمودند توسط این مساجد و هیئت ها در آستانه ماه رمضان میان خانواده های نیازمند توزیع شد و امیدواریم این روند با تداوم همکاری مردم در طول ماه مبارک نیز ادامه داشته باشد.
 
 
آیت الله مقدم قوچانی در ادامه با بیان اینکه مساجد در راستای توسعه کمک مومنانه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند، هزینه های افطاری را صرف تهیه تعداد بیشتری بسته های ارزاق کردند، گفت: بنابر تصمیم هیئت امنا و خیران مسجد علوی، هزینه های تهیه افطاری در شب های ماه مبارک رمضان به تهیه ارزاق برای کمک مومنانه به محرومان اختصاص یافت.
 

وی اقدام ائمه جماعات و سایر کارگزاران مساجد در تولید کلیپ ها و سخنرانی های مذهبی برای انتشار در مناسبت های دینی از طریق شبکه های اجتماعی را بسیار مهم و جالب دانست و تاکید کرد: تعطیل شدن موقت مساجد و سایر مراکز دینی و زیارتی، به هیچ وجه مانع از ترویج معارف مذهبی در کشور نشده است زیرا جوانان خلاق مسجدی و هیئتی و بسیجی ها به خوبی از ظرفیت شبکه های اجتماعی و فضای مجازی برای رونق دین در جامعه در دوره شیوع ویروس کرونا استفاده کردند.

 

ممنوعیت برگزاری مراسم‌های ماه رمضان در مساجد بوسنی

 

 

 

به نقل از «republicworld»، ماه مبارک رمضان در بحبوحه اقدامات سختگیرانه دولت بوسنی و هرز گوین برای تعطیلی مساجد به منظور جلوگیری از شیوع کرونا در این کشور آغاز شده است.

 

«حسین کاوازوویک»، مفتی اعظم جامعه اسلامی بوسنی از همه مسلمانان در این کشور خواست تا از برگزاری هر گونه مراسم مذهبی ویژه ماه مبارک رمضان در این کشور خودداری کنند.

 

وی همچنین از همه روزه داران خواست در خانه بمانند و با آرامش کامل و بدون ناراحتی از تعطیل بودن مساجد مناسک مذهبی خود را در خانه هایشان به جای بیاورند.

 

کاوازوویک در این باره گفت: به طور قطع تعطیلی مساجد در ماه رمضان که یک ماه ویژه برای عبادت مسلمانان به شمار می آید برای آنها بسیار سخت است اما درک می کنند که این شرایط برای حفظ سلامتی همه شهروندان است و باید آن را پذیرفت.

 

مفتی اعظم بوسنی از همه مسلمانان روزه دار درخواست کرد تا برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و بر اساس آموزه های اسلامی از دستورات صادر شده در این زمینه پیروی کنند.

 

«Gazi Husrefbegova»،مسجد اصلی و جامع «سارایوو»، پایتخت بوسنی و هرزگوین در روز اول ماه مبارک رمضان خالی بود و فقط چند نفر از مولیان مسجد برای اقامه نماز در آن حاضر بودند.

 
 

 

پایان پیام/ 9